زمانی یک عیب،اشکال و یا اشتباه شناسایی میشود، باید علل بالقوه آن نیز تعیین گردد. در مواقعی که علل بروز مشکلات واضح نیست (در بعضی از مواقع واضح است)، نمودار علت و معلول میتوان ابزار مفیدی برای شناسایی علل بالقوه باشد. نمودار علت و معلول، مربوط به فرآیند تولید مخازن توسط یک تیم بهبود کیفیت برای شناسایی مشکلات بالقوه فرآیند تولید این مخازن تهیه و در شکل ذیل نشان داده شده است. مراحل مورد نیاز برای تهیه یک نمودار علت و معلول عبارتنداز:
1-مشکل و یا معلولی که باید تجزیه و تحلیل گردد را تعریف کنید.
2-تیمی جهت تجزیه و تحلیلهای مورد نیاز تشکیل دهید در اغلب موارد تیم بهبود کیفیت علل بالقوه ایجاد مشکل را از طریق طوفان مغزی تعیین میکند.
3-خط مرکز و جعبه های مربوط به معلولها را رسم کنید.
4- گروههای علل بالقوه اصلی را تعیین و آنها را از طریق جعبه هایی به خط مرکز متصل کند.
5-علل ممکن را شناسایی و آنها را در گروههای تعیین شده در مرحله 4 قرار دهید.در صورت نیاز گروههای دیگر تهیه کنید.
6- ترتیب علل را رتبه بندی کنید تا آنهایی که اثر زیادی بر روی مشکل دارند، شناسایی شوند.
7-اقدام اصلاحی انجام گیرد.
در این مثالها، تیم بهبود کیفیت تصیمیم گرفت که گروههای اصلی ایجاد عیب در مخازن را به صورت زیر گروهبندی کند: دستگاهها،مواد، روشها، پرسنل، اندازهگیری و محیط.
برگزاری یک جلسه طوفان مغزی کمک کرد تا زیر گروههای هریک از گروههای اصلی تعیین و شکل بالا رسم گردد. بررسی های بعدی تیم بهبود کیفیت نتیجه گیری کرد که گروههای مواد و روشها، علل اصلی بروز مشکل هستند. نمودار علت معلول، یکی از ابزار قوی برای تجزیه و تحلیل مشکلات است.
یک نمودار علت و معلول که با جزئیات خوب تهیه شده باشد را میتوان به عنوان ابزار گرهگشای موثری استفاده نمود بعلاوه؛ تهیه یک نمودار علت و معلول کمک خواهد کرد تا با تشکیل تیم افراد به صورت گروهی مشکل را حل کنند و دیگر به دنبال سرزنش یکدیگر نباشند.
دیدگاه شما