برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

نرم‌افزار VOSviewer برنامه‌ای کاربردی است که برای ترسیم شبکه‌های علمی و مطالعات مبتنی بر علم‌سنجی قابل استفاده می‌باشد. با استفاده از این نرم‌افزار می‌توان به تحلیل داده‌های مستخرج از پایگاه‌های استنادی و اطلاعاتی مانند وب آو ساینس، ساینس دایرکت و گوگل اسکولار پرداخت و نتایج و ویژگی‌های گرافیکی آنها را رسم کرد.

این نرم‌افزار به صورت کاملاً رایگان توسط نیس جان واک و لیودو والتمن طراحی شده و در وب‌سایت ووزویور ارائه شده است. تحلیل هم‌واژگانی، هم‌استنادی، مطالعات کتاب‌سنجی و علم‌سنجی از توانمندی‌های این نرم‌افزار است.

برای دانلود این نرم‌افزار ابتدا وارد سایت سازنده نرم‌افزار شوید. سپس از منوی موجود وارد تب Download شوید. فهرستی از انواع نسخه‌های نرم‌افزاری ارائه شده است. اگر از سیستم عامل ویندوز استفاده می‌کنید از اولین لینک برای دانلود استفاده کنید. پس از آنکه نرم‌افزار را دانلود کردید یک پوشه zip در اختیار شما قرار می‌گیرد. فایل را از حالت فشرده خارج کنید و از نرم‌افزار استفاده کنید.

لینک دانلود نرم‌افزار VOSviewer

نکات مهم در مورد نرم‌افزار VOSviewer

نرم‌افزار VOSviewer نیازی به نصب ندارد و به صورت پرتبل طراحی شده و کافی است از حالت زیپ خارج شود.

اجرای این نرم‌افزار نیاز به نصب نسخه جاوا ۸ یا بالاتر دارد. اگر جاوا روی سیستم شما نصب نیست که احتمال زیاد اینگونه است باید آن را دانلود و نصب کنید. شوربختانه جاوا نیز کشور ما را تحریم کرده و خوشبختانه مردم ما فیلترشکن را خوب می‌شناسند. بنابراین با یک فیلترشکن مطمئن جاوا را دانلود و نصب کنید تا از این نرم‌افزار استفاده کنید.

در نهایت اگر تمایلی به نصب نرم‌افزار ندارید و مایل هستید تحت وب از امکانات VOSviewer استفاده کنید راهکار ساده است. برای این منظور در همان صفحه دانلود نرم‌افزار که پیشتر اشاره شد لینکی برای فعالیت تحت وب ارائه شده است.

استفاده از این نرم‌افزار در پژوهش‌هایی که مبتنی بر ادبیات پژوهش و پیشینه پژوهشی هستند کاربرد بسیاری دارند. در تحلیل‌هایی که منبع اصلی مطالعات کتابخانه‌ای است مانند تحلیل اسنادی، مرور سیستماتیک و فراترکیب می‌توان از خروجی‌های نرم‌افزار VOSviewer به عنوان مکمل استفاده کرد.

فرمت داده‌ها

داده‌های ورودی این نرم‌افزار شامل اطلاعات کتاب‌شناسی مقاله‌ها در حوزه مورد مطالعه است. این داده‌ها شامل عنوان، نویسندگان، چکیده و واژگان کلیدی است. فرمت‌های متعددی برای تولید داده کتاب‌شناسی وجود دارد که توسط پایگاه‌های استنادی ارائه می‌شود. این نرم‌افزار منابع داده زیر را می‌پذیرد:

  • داده‌های شبکه‌ای
  • داده‌های کتاب‌شناسی
  • منابع داده متنی

از داده‌های شبکه‌ای خروجی به فرمت JSon و Pajec و GML قابل پذیرش است. احتمال می‌دهم به عنوان یک پژوهشگر مدیریت با هیچ از این فرمت‌ها آشنایی ندارید، با این وجود جای نگرانی نیست فرمت‌های دیگری هم وجود دارد.

داده‌های کتاب‌شناسی bibliographic انتخاب بهتری برای ترسیم نقشه‌های هم‌واژگانی و هم‌استنادی هستند. اگر به وب آو ساینس دسترسی دارید خروجی این پایگاه به سادگی قابل خواندن است.

فرمت Research Information Systems یا سیستم اطلاعات پژوهشی (RIS) یک فرمت استاندارد برای این منظور است. سایت ساینس دایرکت این خروجی را به رایگان در اختیار پژوهشگران قرار می‌دهد. این فرمت توسط نرم‌افزار VOSviewer پشتیبانی می‌شود و قابل خواندن است. فرمت RIS یک برچسب استاندارد است که به برنامه‌های استنادی امکان تبادل داده‌ها را می‌دهد. یک فایل RIS یک فایل متنی ساده است که می تواند حاوی چندین منبع باشد. این نوع فایل با نرم افزار EndNote و Zotero نیز سازگار است.

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.